Artikel

Individuele sessies voor zorgmedewerkers: inzicht in je familiesysteem

Onderschat: De relevantie van systemnisch werk in mantelzorgondersteuning

Profielfoto van Gerrie de Haart
18 januari 2023 | 2 minuten lezen

Mantelzorg met Beleid gaat deze week bij Amaliazorg van start met de sessies 'Inzicht in je familiesysteem' voor zorgmedewerkers. Deze zijn onderdeel van het Amalia Vitalia vitaliteitsprogramma. Inzicht in je familiesysteem kan van groot belang zijn wanneer de balans van geven en nemen niet in orde is. In de zorg een thema dat een enorme rol speelt, ook op de werkvloer. Want één op de 3 zorgmedewerkers heeft bijvoorbeeld ook zorgtaken in de thuissituatie.

In mantelzorg speelt niet zelden een vorm (of eigenlijk vervorming) van wat in het #systemischwerken verticale loyaliteit wordt genoemd. Ouders gaan dan uit van het idee: wij hebben jou het leven geschonken en alles voor jou gedaan, nu is het jouw beurt. Bij kinderen kan, ook in de volwassenheid, deze eis op terugbetaling van datgene wat onbetaalbaar is heftige gevoelens van schuld oproepen.
Verticale loyaliteit kan zich ook doortrekken in een overdreven horizontale loyaliteit qua zorg voor partners, vrienden en collega’s. Hiervan zijn we ons over het algemeen absoluut niet bewust, maar de invloed is onmiskenbaar en vaak voor naaste betrokkenen heel goed waarneembaar.

Wanneer je werkt met mantelzorgers in #zorgenwelzijn, is het van belang om weet te hebben van de grote invloed van ervaringen en ouderlijke boodschappen uit de jeugdjaren. Kennis van #systemischwerk is belangrijk om adequaat met elementen als loyaliteit, verantwoordelijkheid, keuzevrijheid en balans van geven en nemen om te kunnen gaan. Elementen die o zo belangrijk zijn in iemands rol van mantelzorger.

Mantelzorg kan een behoorlijke impact hebben op de belastbaarheid en het fysieke of mentale welzijn van je medewerkers. Ik vind het geweldig dat Amaliazorg op deze manier de term #duurzameinzetbaarheid of #vitaliteit eens wat breder trekt dan werkgerelateerde aspecten. Oog hebben voor wat er speelt in de privésituatie van je medewerkers, dát is deels wat Amaliazorg een fijne werkgever maakt. Trots dat Mantelzorg met Beleid gevraagd is deze sessies te begeleiden. En fijn dat zij hiervoor een mooie ruimte bij locatie Hof van Bluyssen beschikbaar hebben gesteld!

Link Filmpje Inzicht Familisysteem 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties