Artikel

Als je papa op jonge leeftijd dementie heeft?

Zo jong al een ouder zien wegglijden, dat je je onbezorgde jeugd verliest en versneld volwassen wordt.

Profielfoto van Carin Scholtens
21 december 2023 | 2 minuten lezen

Martin...

Nog één keer met papa naar de dierentuin. Samen een potje voetballen. Eventjes knuffelen. Zomaar een paar kinderwensen die moeilijk te vervullen worden als je vader lijdt aan dementie. Hoewel er langzaamaan meer steun komt voor patiënten en hun partners, worden hun zoons en dochters vaak vergeten. Mensen vragen: “Hoe gaat het met je vader? Hoe gaat het met je moeder? Maar nooit: hoe gaat het eigenlijk met jou?” Terwijl de impact immens kan zijn wanneer je zo jong al een ouder weg ziet glijden, je onbezorgde jeugd verliest en versneld volwassen wordt.

De vader van Kyjan (10) is dement: 'Het is moeilijk uit te leggen aan een kind'

Kyjan was vijf toen zijn vader ziek werd. Zijn moeder vond het moeilijk om de situatie aan haar zoon uit te leggen. Het Alzheimercentrum Amsterdam lanceert daarom een digitaal platform voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar met een ouder met dementie.

 

Klik op bovenstaande afbeelding of op deze link; https://nos.nl/l/2497384

Jonge mensen met dementie

Martin zijn wens is, Nederland te laten zien dat niet alleen oude mensen dementie hebben en die wens kwam en komt uit, ook op Deelmee. Midden op straat in Amersfoort laat hij samen met Jamai Loman zien wat muziek voor hem en ons betekend. Je weet nooit hoe iemand met FTD reageert en deze serenade had ik dus ook niet aan zien komen. Maar o wat ben ik blij met deze beelden. Met dank aan Alzheimer Nederland.
 

Klik op bovenstaande afbeelding of op deze link; Herinneringen voor het leven
 

Praten kan hij maar moeilijk maar zingen als de beste. Niet altijd even zuiver, maar wel met volle overtuiging. 

Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die vaak moeilijk te herkennen is. De vorm komt in verhouding veel voor bij mensen onder de 65 jaar. Bij FTD wordt het voorste gedeelte van de hersenen aangetast. Veranderingen in het gedrag, persoonlijkheid, emoties, taalvaardigheid en motoriek zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op FTD. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties