Artikel

Samen Dementievriendelijk?

443.307 mensen in Nederland gingen jou voor en zijn al dementievriendelijk! Jij ook?
Profielfoto van Ellen Zomer
4 juni 2021 | 2 minuten lezen

Samen op weg naar een dementievriendelijke samenleving.

De hersenaandoening dementie komt steeds vaker voor. Afgelopen jaar telde Nederland 290.000 mensen met dementie. Naar verwachting zijn dit er ruim een half miljoen in 2040. Dat maakt de kans dat je ermee te maken krijgt – in je omgeving, familie of vriendenkring, of in je werk – steeds groter.

Waarom Samen dementievriendelijk?

Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Voor mensen met dementie is het heel belangrijk dat zij zo lang mogelijk onderdeel kunnen uitmaken van de samenleving. Daar maakt Samen dementievriendelijk zich hard voor. Zo kan het normale leven van mensen met dementie nog zo lang mogelijk doorgaan. Daarvoor hebben zij wel hulp nodig, met name vanuit hun directe omgeving.

Met het programma Samen dementievriendelijk, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS, willen wij de komende jaren Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Samen dementievriendelijk draagt bij aan één van de bouwstenen van de Nationale Strategie Dementie. ‘Een samenleving die is voorbereid op het stijgend aantal mensen met dementie’. De diagnose dementie is al vervelend genoeg. Daarom vindt Samen dementievriendelijk dat we er samen voor moeten zorgen dat mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte. Dat vraagt om begrip en hulp.

Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Daarom bieden wij trainingen 'Omgaan met dementie' aan. Online, maar ook op locatie.

Wat doe je als je iemand met dementie herkent in jouw buurt?

In de online training op samendementievriendelijk.nl leer je in vijftien minuten meer over de signalen van dementie en krijg je tips hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie.

Doe GOED: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, Dankjewel. Deze stappen helpen je in de training! Nieuwsgierig? Doe nu de gratis training.

Ongemakkelijk door gebrek aan kennis

Nederlanders weten vaak niet goed hoe ze met mensen met dementie moeten omgaan. Het is voor velen ongemakkelijk door een gebrek aan kennis. Zo ook voor Lisa, die Hans op straat tegenkwam. Hans heeft dementie en wist niet meer waar hij naar op weg was. "Ik wil u wel graag helpen, maar ik weet niet zo goed hoe…" Zij bracht onder woorden wat veel mensen ervaren als ze iemand tegenkomen met dementie. Bekijk hier het filmpje Zien is 1……doen is 2!

Uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de mensen het, na het volgen van de training van Samen dementievriendelijk, makkelijker vindt om iemand met dementie te hulp te schieten. Ook Lisa heeft inmiddels de training gevolgd. Ze raadt iedereen aan om dit ook te doen. "Je weet het maar nooit, misschien kom jij morgen wel iemand met dementie tegen op straat. En het is toch wel fijn als je weet wat je voor diegene kunt betekenen."

Doe de gratis training

Wat kun jij doen voor iemand met dementie in je buurt, in een supermarkt of op straat? Voor de klant aan jouw balie of voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? Help ook mee om Nederland dementievriendelijker te maken. Doe de gratis training.

Wij verzorgen ook groepstrainingen voor bijvoorbeeld medewerkers van bedrijven, gemeenten en vrijwilligers van verenigingen. In deze trainingen leren deelnemers hoe je goed kunt omgaan met mensen met dementie die je tegenkomt. Hierbij wordt ook geoefend met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. De trainingen kunnen gevolgd worden via een Live online training of een Training op locatie (zodra de coronamaatregelen dit weer toestaan). Kijk hier voor meer informatie.

Samen Dementievriendelijk is te gast op 10 juni Event 'Wij zijn de Wijk'. Interesse in wat ze te zeggen hebben? Meld je hier gratis aan klik hier!

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties