Artikel

SER-advies 'Aan de slag voor de zorg' wil ruimte voor de zorgprofessional

Op de dag van de Verpleging, 12 mei, antwoordt de SER in het advies “Aan de slag voor de zorg”. Om mensen die in de zorg (willen) werken, te motiveren en vast te houden, zijn belangrijk: zicht op een mooie loopbaan, ruimte voor opleiding en ontwikkeling, zeggenschap over het eigen werk en de werk-privébalans, én een goed salaris.

In het rapport 'Aan de slag voor de zorg' (12 mei 2021) adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) specifiek over de arbeidsmarkt in de zorg. Er is sprake van een tekort aan personeel en van een snelle doorstroom binnen de sector en een substantiële uitstroom naar werkgevers buiten de sector. De vraag is daarom of de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden in de zorg verbeterd kunnen worden, zodanig dat werken in de zorg aantrekkelijker wordt. Het antwoord op deze vraag is ja en resulteert in het advies in een agenda voor het arbeidsmarktbeleid. Deze agenda is mede gebaseerd op een aantal eerder uitgebrachte adviezen over de arbeidsmarkt in de zorg.

Een citaat uit het rapport (pag. 36):
Zorgmedewerkers zijn sterk intrinsiek gemotiveerd voor hun werk. Zij willen als eerste vooral goede zorg verlenen. De betrokkenheid, motivatie en hun kennis en kunde hebben ook effect op het privéleven van zorgprofessionals. Eén op de drie zorgmedewerkers verleent ook mantelzorg. Dat legt grote druk op de professionals en zijn of haar werkdruk en grip op leven. De zorgdruk voor zorgprofessionals, zowel professioneel als via mantelzorg, zal dan ook verminderd moeten worden. De vergrijzing en toename van zorgvraag stijgt fors de komende jaren. Er zijn in de komende jaren niet genoeg gekwalificeerde zorgprofessionals om alle zorg die nodig is te verlenen. Er zullen ongekende wachtlijsten ontstaan, waardoor een nog groter beroep zal worden gedaan op mantelzorg. De rest van werkend Nederland zal moeten bijspringen. Zoals we tijdens de Coronacrisis de ziekenhuizen ontlasten door verplicht thuis te werken, zo zal het nodig zijn om de druk op de ouderenzorg te verminderen door Nederlanders ruimhartig mantelzorgverlof toe te kennen. De commissie pleit ervoor dat arrangementen voor mantelzorgverlof in álle cao’s van Nederland worden opgenomen.

Het rapport is te downloaden via de onderstaande link.

 

Meer weten?

Dit artikel is origineel gepubliceerd door de SER. Wil je meer weten over oplossingen en voorbeelden, bezoek dan de website van SER,  hier vind je uitgebreide informatie en praktische instrumenten. Ga ook in gesprek met elkaar, hoe kan de zorg een aantrekkelijke werkgever blijven? 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties