Blog

Help de mantelzorger van iemand met dementie

In Nederland zijn er ongeveer 350.000 mantelzorgers, die zorgen voor iemand met dementie. Door de combinatie van werk en mantelzorg is 52% van hen zwaar belast, waarvan 3% overbelast. Daardoor gaat de kwaliteit van leven voor zowel de mantelzorger als deg
Profielfoto van Ellen Zomer
2 september 2021 | 3 minuten lezen

Mantelzorger dementie: "Nee hoor, ik red me wel."

Voor veel mensen is dementie nog een taboe. Een mantelzorger, iemand die zorgt voor een naaste met dementie, vindt het daarom vaak moeilijk om aan anderen hulp te vragen. Zij stuiten vaak op onbegrip in hun omgeving en zeggen al snel ‘Ik red me wel’. Zij willen een ander niet tot last zijn. Gelukkig durven steeds meer mantelzorgers af en toe de boodschappen of een andere dagelijkse klus aan een ander over te laten. Zij hebben het meest aan hulp bij praktische zaken.

Vier tips om een mantelzorger van iemand met dementie te ondersteunen

  1. Bied praktische hulp
    Mantelzorgers kunnen zorg vaak moeilijk uit handen geven. Bied daarom vooral praktische steun, zoals schoonmaken, gras maaien, boodschappen doen, een cadeautje voor een (klein)kind kopen, een lift met de auto of even de hond uitlaten. Tip: gebruik hiervoor de Kan ik voor jou kaart.
  2. Neem tijdrovende klussen over
    Mantelzorgers hebben het vaak druk met geregel en planning. Misschien kun je tijdrovende klussen, die hen veel energie en geduld kosten, oppakken. Zoals het bijhouden van de financiën, het zoeken van een vrijwilliger voor klusjes in huis en het vinden van de beste dagopvang voor de naaste met dementie.
  3. Ga erop uit met een mantelzorger
    Laat een mantelzorger weten dat hij of zij op jou kan rekenen als hij of zij eens tijd voor zichzelf heeft en een terrasje wil pakken of wil winkelen. Of ga als dat mogelijk is, samen naar de naar de film, het theater of de kroeg. Of ga gewoon een stukje wandelen.
  4. Word een paar uurtjes reserve-mantelzorger
    Deze is lastiger en niet altid mogelijk. Maar even de zorg overnemen geeft de mantelzorger ademruimte om iets voor zichzelf te doen. Dan kun jij leuke dingen doen met degene met dementie. Vraag de mantelzorger wat degene met dementie fijn vindt om te doen.

Cijfers en feiten over mantelzorgers

  • 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving, de mantelzorgers
  • Er zijn 350.000 mantelzorgers van mensen met dementie
  • 30% van hen geeft meer dan 40 uur per week zorg, gedurende 5 jaar
  • De helft van hen combineert de mantelzorg met een baan en/of de zorg voor kinderen
  • De gemiddelde leeftijd ligt op 64 jaar, en 72% is vrouw
JIJ KUNT HIER IETS AAN DOEN!

Tips voor omgaan met dementie

Meer feiten en cijfers over dementie

Ik zorg zelf voor iemand met dementie

Wanneer je zorgt voor iemand met dementie, verandert je relatie met die persoon van een gelijkwaardige relatie naar een zorgrelatie. Dit kan voor jullie beiden beangstigend zijn. Via onderstaande links vind je meer informatie over zorgen voor iemand met dementie. Je komt dan op de websites van Alzheimer Nederland en Dementie.nl:

Wanneer je zelf mantelzorger bent, ben je uiteraard dementievriendelijk. We horen graag wat jou zou helpen bij jouw dagelijkse zorg. Heb je tips voor mensen die willen helpen? Zet het in een reactie in deze blog, wij sturen het door naar Samen dementievriendelijk.

Aanvullende tips van mantelzorgers van iemand met dementie

Dementie verloopt bij iedereen anders en iedere mantelzorger heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren en ervaringen.

Lees welke tips zij geven

Deel deze pagina

Share on Facebook | Share on Twitter | Share on LinkedIn

Bron: Samen Dementievriendelijk | Alzheimer Nederland

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties