Artikel

Het piept en kraakt in de zorg!

Fundamenteel anders kijken, denken en doen!

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
20 maart 2023 | 3 minuten lezen

Anders

‘Hoe organiseren we ondersteuning en zorg voor ouderen in de buurt’?

Deze vraag wordt regelmatig tijdens congressen op LinkedIn, in beleidsstukken e.d. gesteld. De vergrijzing alleen blijven aanvliegen vanuit de bekende zorgstelsels, is doen wat we altijd deden en in de praktijk niet meer haalbaar. Het knelt aan alle kanten, we moeten het schip keren en het anders aanpakken. En 'anders' is best spannend blijkt uit de praktijk.  

Het 'anders' aanpakken, is buiten de bekende en gebaande paden andere manieren vinden. We zullen fundamenteel anders moeten gaan kijken naar vraagstukken in de zorg, hier anders over na moeten denken en bovenal het ook anders met elkaar gaan doen!

Andere vragen zullen moeten worden gesteld. De vraag die nu gesteld moeten worden is;

‘Hoe kunnen vijftigplussers ons helpen om zorg en ondersteuning in eigen buurt samen met ons te regelen’?

Het mobiliseren van een groep van 10 tot 12 mensen, die op loop- en fietsafstand van elkaar wonen, die met elkaar een ‘voorzorgcirkel’ vormen. Voor de zorg is er al een cirkel gevormd waar gezonde vitale senioren garant staan voor het hulpaanbod van de zorgvrager.   

Deelmee

Deelmee is trots dat er zoveel innovatieve thema's op Deelmee worden geplaatst door koplopers uit Nederland. Vanuit deze thema's onstaan intervisies en Webinars om de verdieping met elkaar op te zoeken om de zorg beter en slimmer te kunnen inrichten. De praktijkverhalen waar we zoveel van kunnen leren hoe het 'anders' kan, beter en slimmer zoals de 'Voorzorgcirkels' met initiator Henk Geene

1e Intervisie Leernetwerk Voorzorgcirkels op Deelmee

Maandag 20 maart jl., was de 1e intervisie bijeenkomst, na een aantal goed gevulde Webinars, vanuit het Leernetwerk Voorzorgcirkels op Deelmee. Wat zijn er al prachtige initiatieven aan het ontstaan in Nederland waar we met elkaar ons voordeel mee kunnen doen, die een voorbeeld zijn hoe het 'anders' kan. 

In het land van Cuyk zijn de eerste Voorzorgcirkels al actief, ondersteunt door de organisaties Pantein, Sociom en Mooiland. Inmiddels is er een app waar vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht, die inwoners van de wijk zelf oppakken. Er worden gratis ADL trainingen georganiseerd door genoemde de organisaties. ADL training worden gratis gegeven aan wijkbewoners, mantelzorgers en vrijwilligers en worden veel bezocht. 

De heer Willemsen 

Een mooi voorbeeld uit het land van Cuyk is het verhaal van de heer Willemsen. Hij komt ten val en breekt zijn sleutelbeen. Dat op zich is natuurlijk niet mooi maar wel hoe de Voorzorgcirkel begint te draaien als dit bericht op de app gezet wordt. Het bericht luid als volgt; ‘Zoals jullie weten is Jaap Willemsen lelijk ten val gekomen en heeft zijn sleutelbeen gebroken. Morgen komt hij uit het ziekenhuis en hij heeft een aantal vragen zoals; wie kan af en toe eens bij hem koken en/of boodschappen met hem doen, omdat hij niet stabiel is samen wandelen maar ook zijn schoenen aan doen wat hij nu niet kan. Maar Jaap heeft ook hulp nodig bij het wassen & aankleden.

Alle vragen, inclusief de hulp bij het wassen en aankleden zijn opgepakt door de buren uit de Voorzorgcirkel waar Jaap een onderdeel van is.

Lang zonder professionele hulp

Natuurlijk hoeft het netwerk van de Voorzorgcirkel van de heer Willemsen niet alle zorgtaken over te nemen, alhoewel sommige daar overigens totaal geen moeite mee hebben, blijkt ook uit dit verhaal. Je kunt met de ondersteuning vanuit de Voorzorgcirkels heel lang zonder professionele zorg. Tegelijkertijd kan je druk van de mantelzorgers ontlasten, kunnen jongeren vanuit scholen hun bijdrage leveren, migranten de taal leren, kortom er is ook heel veel wel mogelijk.

Wil je meer informatie?

Mail dan naar info@deelmee.nl of maak een gratis account aan op Deelmee en registreer je in 1 minuut Registreren | Deelmee . Meld je aan bij het Leernetwerk Voorzorgcirkels met hierin veel artikelen en documentatie van Henk Geene en andere organisaties uit Nederland met prachtige voorbeelden.

Regelmatig houden wij verdiepende sessies ook vanuit andere thema's zoals bijvoorbeeld 'Leernetwerk Leven in vrijheid in het verleeghuis en Leernetwerk Cultuursensitief werken in de zorg, Leernetwerk Namaste en Leernetwerk ReAction wwaarbij een VR Game voor jongeren bewust maakt van het dragen van messen. Kortom de moeite waard om een kijkje te nemen op Deelmee.  

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
2 reacties