Blog

Digitaal vrijwilligerswerk: ervaringen van Natasja

Natasja is een 'digitale vrijwilliger' voor het SamenSpelen-onderzoek van het Radboudumc. Hoe bevalt het haar? Kun je online wel een waardevol contact leggen met anderen? Wat houdt het onderzoek in, en wat houdt het digitale vrijwilligerswerk in? Lees ero
Profielfoto van Valerie van der Looij
29 augustus 2021 | 3 minuten lezen

Natasja helpt al enkele maanden mee aan het SamenSpelen-onderzoek van het Radboudumc. Voor dit onderzoek zijn 3 apps ontwikkelt, speciaal om een antwoord te vinden op de vraag: "Kunnen tekstspellen op de telefoon of tablet sociale contacten en netwerken versterken?". Natasja twijfelde in het begin of 'digitaal vrijwilliger' zijn wel iets voor haar was. Gaandeweg kwam ze steeds meer over het onderzoek en de app te weten, en haar enthousiasme om mee te helpen groeide! In dit interview lees je over haar ervaringen. 

Hoe hoorde je over het SamenSpelen-onderzoek? 

Natasja: “Ik kwam het tegen op de vrijwillige inzet website van Arnhem. Toen ben ik naar de site gegaan en heb er wat meer over gelezen. Ik dacht: ik ga me gewoon aanmelden en kijken hoe dat is!”

Wat sprak je aan om als vrijwilliger mee te helpen met het onderzoek? 

“Ik vind de opzet hartstikke leuk! Ik heb het gedaan om voor anderen een speelkameraad te zijn. Ik hoop zo iemand anders een lichtpuntje op de dag te kunnen bezorgen. En natuurlijk is het ook voor mijzelf leuk, omdat ik tijdens het chatten en spelen op hele andere gedachten wordt gebracht. Oude hobby’s en interesses komen weer naar boven, bijvoorbeeld. De spellen kunnen je op hele andere gedachten brengen, dat was echt grappig.”

Wat vind je het leukste aan vrijwilliger zijn voor dit project? Het is leuk om met elkaar kleine persoonlijke dingen te delen en zo een ander te leren kennen. Het is gewoon best gezellig!

“Dat je, als je met onbekenden speelt, je de ander helemaal niet kent maar je toch iets met elkaar deelt. Het is leuk om met elkaar kleine persoonlijke dingen te delen en zo een ander te leren kennen. Het is gewoon best gezellig!”

Met wie speel jij graag spelletjes in de app? Waarom juist met diegene(n)? 

“Ik speel heel graag met mijn moeder. Zij heeft door de app allemaal leuke verhalen te vertellen die ik anders niet zou horen. Laatst was ik met haar aan het wandelen en vertelde ze bijvoorbeeld over een spel dat zij met iemand anders deed, waarin ze een verhaal aan het schrijven waren samen. In dat verhaal ging het over twee kinderen die naar het strand gingen. In dat verhaal heeft ze de rollen van de kinderen ingevuld met haar eigen kinderen! Zij haalde herinneringen op aan vroeger, dat ze met ons aan zee was. Dat vond ik ook weer leuk om het over te hebben. 

Wat daarnaast ook heel leuk was, was toen mijn moeder mij vroeg om mee te denken over het verhaal. Als mijn moeder niet wist hoe ze het verhaal met die andere persoon verder kon schrijven, vroeg ze mij om hulp. Ik vond het heel gezellig dat ik daarbij betrokken raakte, dat was zonder deze app niet gebeurd! De solo-spelletjes heb ik dus ook nog nooit gedaan, want die leken me niet zo leuk.”

Wat is je favoriete spelletje en waarom? 

“Er zijn er heel veel… Poeh. Ik vind de spellen waarbij je persoonlijker contact maakt het leukst. Bijvoorbeeld Fotoslang. Dan deel je foto’s uit je omgeving en dat zorgt ervoor dat de ander wat dichterbij voelt.”

Wat vind je van de commando’s in de spelletjes? Welke commando’s vind je het handigst? 

“Nu ik weet hoe ze werken: handig! Maar dat moest ik eerst wel goed uitzoeken. Ik heb ze dus ook nog niet zo vaak gebruikt dat ik een favoriet commando heb.” 

Heb je wel eens gehad dat je niet wist waar je het over moest hebben tijdens het chatten? Hoe heb je dat toen opgelost? 

“Nee dat is nog niet voorgekomen eigenlijk. De spellen die je speelt bieden een goede kapstok voor je gesprek.”

Beantwoord je ook wel eens vragen voor het onderzoek met Onderzoeker Bas? Hoe vind je dat om te doen? 

“Ja hoor. Dat gaat prima, en kost minder tijd dan ik dacht. Je bent er meestal geen 15 minuten mee bezig, is mijn ervaring.”

Wat is jouw tip voor nieuwe (digitale) vrijwilligers? 

“Praat eerst met een vrijwilliger die al meer ervaring heeft. Of ga naar de online workshop zodat je eerst voldoende informatie hebt. Het belangrijkste is dat je goed weet hoe je iemand uitnodigt en hoe de spellen werken. De rest wijst zich vanzelf wel lijkt mij!” 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties