Blog

#daslief

Profielfoto van Desiree Mekke
24 februari 2021 | 2 minuten lezen
Denk dan aan de nu genoemde cruciale beroepen

De opvolger van de overheidscampagne #doeslief is van start gegaan. Deze campagne heeft de verassende naam: ‘’daslief’’ gekregen. Ja de meeste mensen deugen blijkt uit deze verwarrende tijden. Hartverwarmende acties zijn van start gegaan. Ik denk aan kaartjes voor de ouderen. Berentochten voor kinderen. De postcodeloterij heeft een miljoen aan de voedselbank geschonken. Op facebook buitelen de positieve oproepen om plezierige berichten te plaatsen over elkaar. Jeugdfoto’s, zeegezichten, blauwe luchten en heel veel muziek. Gewoon erg leuk en helemaal niets mis mee.

Toch knaagt het in mijn binnenste. "Rutte die vakkenvullers een hart onder de riem steekt" is een quote die hoort bij de campagne  #daslief… Natuurlijk is het fijn, dat Rutte dit doet. Alleen vraag ik mij af hoe lang we deze positieve sfeer kunnen volhouden? Afgelopen jaren is er enorm bezuinigd in de sociale en medische sector. Ook het onderwijs heeft flink in moeten leveren. Nu in deze tijd van het coronavirus blijken dat deze beroepen allemaal voor te komen op de lijst van medewerkers die hun vak als emotioneel zwaar ervaren. Het werk op zich is niet perse zwaar, wel de omstandigheden waarin het werk moet plaatsvinden. Dit onderzoek dateert van twee jaar geleden. De omstandigheden voor mensen die nu werkzaam zijn in het ziekenhuis zijn mede door de bezuinigingen van de afgelopen tijd extra pittig (in deze tijd).

Hartverscheurende berichten lees ik over medewerkers in de ouderenzorg. Noodkreten van mantelzorgers die er soms letterlijk alleen voor staan. Ouders van gehandicapte kinderen die niet bij hun kind op bezoek mogen komen. Toename van huiselijk geweld. De lijst kan iedereen voor zich denk ik wel aanvullen.
Gelukkig gebeuren naast deze akeligheden veel lieve dingen. Winkelmedewerkers die zorg dragen, dat je veilig boodschappen kan doen. Je ook nog een fijne dag blijven wensen. De assistente van de huisarts die ook nog vraagt hoe het met jou op je werk gaat wanneer je haar sterkte wenst met de drukte van de praktijk. In een gewone straat geeft een oudere dame als een dankjewel aan iedereen die in haar straat woont een bos tulpen. Maaltijden worden gekookt voor zorgmedewerkers. Telefoonlijnen worden geopend om een luisterend oor te bieden. Studenten geven les in beeldbellen en skypen. Er worden boodschappen gedaan voor anderen, klusjes worden verzorgd. Online yogales aangeboden. Nederland beweegt is weer terug op de televisie en na het bewegen kun je wegdromen bij ‘’heimwee tv’’.

Weet je lieve Mark Rutte en alle anderen die keihard nu aan het werk zijn om ons allemaal door de crises te loodsen… Wanneer het voorbij is en deze periode wordt geëvalueerd…. Denk dan aan de nu genoemde cruciale beroepen. Elke week applaus en bloemen zijn niet meer perse nodig. Wees dan eens lief en zorg dan voor betere arbeidsomstandigheden voor de mensen die nu onmisbaar blijken te zijn.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties