Artikel

ReAction – Het stoppen van steekgeweld onder jongeren

Zet de VR-game ook in binnen je organisatie!

Profielfoto van S.E.C. Rozemeijer
14 juli 2023 | 3 minuten lezen

VR-game ReAction

Op 9 februari jl., lanceerde MEE & de Wering de VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren bij Hogeschool Inholland Haarlem. Zie hieronder de aftermovie van de lancering. 

De VR-game is een tool om het gesprek aan te gaan over het dragen en gebruiken van messen en is onder begeleiding van jongerenwerkers en/of docenten te spelen op scholen, in buurthuizen en semi-residentiele instellingen. 

VR-game ReAction

Wilt u het dragen van messen onder jongeren en het gebruik ervan voorkomen? MEE & de Wering wil dit ook. Om het preventieve aanbod voor jongeren tussen 11 t/m 23 jaar nog beter te laten aansluiten op de belevingswereld van jongeren ontwikkelde welzijnsorganisatie MEE & de Wering in samenwerking met jongerenwerk Den Helder, ImproVive, Games For Health en ruim tachtig jongeren uit meerdere provincies de VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren.

 

 

Met een financiële bijdrage van het Ministerie van Justitie & Veiligheid, AdSysCo en een twintigtal welzijnsorganisaties en gemeenten maken we het mogelijk om een landelijk bedienmodel te creëren waar ook uw organisatie gebruik van kan maken. Want samen maken we het verschil.

 

Met de VR-bril stapt de jongere een interactieve, digitale ervaringswereld binnen waarin de keuzes van de speler een directe invloed hebben op de gebeurtenissen in de game. De jongere wordt voor dilemma’s geplaatst om gewelddadige situaties op straat, met name met steekwapens, niet te laten escaleren. Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid en ondervinden dat er altijd ruimte is om bijvoorbeeld hulp te vragen. Na het spelen van het spel gaan jongerenwerkers of docenten van scholen uw eigen gemeente in gesprek met de jongeren. 

Doel ReAction:

 • Geweldspreventie
 • Bewustwording creëren onder jongeren
 • Weerbaarheid vergroten ten aanzien van het maken van keuzes, ook met sexting, in de situaties van opruiing door anderen
 • Training hoe te reageren in bepaalde situaties met messen en wat keuzes voor gevolgen hebben

Bijzonderheden ReAction:

 • De ontwikkeling is een samenwerking van ruim twintig organisaties, allen om 1 doel te bereiken: het significant verminderen van steekgeweld onder jongeren in Nederland.
 • De verhaallijnen en interacties van de VR-game is door game developers met de input van jongeren en jongerenwerkers ontwikkeld zodat de beleving optimaal aansluit op de belevingswereld van de doelgroep.
 • De game is interactief en innovatief

Hoe gaat het in zijn werk?

 • De VR-game ReAction is vanaf maart 2023 beschikbaar voor alle gemeenten, welzijnsorganisaties en scholen in Nederland.
 • Jongerenwerkers en/of leerkrachten van het basis- (groep acht) en Voortgezet Onderwijs (brugklas) uit uw eigen gemeente geven lessen op scholen en in buurthuizen.
 • De jongerenwerkers/leerkrachten krijgen een technische- (hoe werkt VR?) en didactische (hoe geef ik de training aan de jongeren?) handleiding en werkvormen.
 • Voor 1500,- euro en het ondertekenen van de licentie krijgt de gebruikersrechten over de game en kunt deze onbeperkt (afgezien een kleine bijdrage voor mogelijke toekomstige updates) inzetten binnen uw gemeente. Indien de gemeente de licentie betaalt kan elke welzijnsorganisatie en school uit die gemeente gebruikmaken van ReAction. Scholen en welzijnsorganisaties kunnen ReAction ook zelf aanschaffen.
 • Om ReAction te spelen heeft u een Oculus Quest2 nodig.
 • Ons streven is met dit bedienmodel meer games te maken, zoals over AI, online gokverslaving en digitale weerbaarheid onder jongeren.
 • Zet u ReAction ook in? Samen maken we het verschil.

 

Interesse? Meer informatie of aanmelden? Neem contact op met Susan Rozemeijer, projectleider ReAction. Via e-mail: info@susanrozemeijer.nl

Webinar

Meld je aan voor de Webinar ReAction tegen steekgeweld onder jongeren in de Week van de Veiligheid op maandag 9 oktober a.s. van 15.30 - 17.00 uur https://www.deelmee.nl/kalender/activiteit/2307-reaction-de-vr-game-tegen-steekgeweld-onder-jongeren

 

Note; ReAction zal in de Deelmee Kennisweek 'de wijk als houvast' op maandag 13 november 2023 om 13.00 uur een Webinar geven. Bovenstaand onderwerp staat centraal. Eind augustus in de Agenda op Deelmee. 

 

 

MEE & de Wering presenteert Virtual Reality-game tegen steekgeweld onder jongeren


https://youtu.be/Lo2gX8V3u0k

 

Jeugd Journaal - ReAction tegen steekgeweld onder jongeren

 

Lancering VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren

 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties