SAVE-THE-DATE! Ouders ondersteunen met hun wilsverklaring!
Zet alvast in je agenda! De inschrijvingen worden begin dit jaar geopend. Houd onze socials en website in de gaten voor de laatste info!
Voor iedereen met ouders boven de 60
‘Mijn vader had Alzheimer in een beginstadium. Ondanks dat kreeg hij euthanasie in april 2023.
Hoe dat kon? Hij had een stapel wilsverklaringen liggen van de NVVE, die hij elk jaar trouw invulde. Toen hij de diagnose Alzheimer kreeg in 2018 en naar een WZC verhuisde, had hij al zo vaak opgeschreven dat hij absoluut niet zwaar dement wilde worden…dat leek hem het ergste wat er mogelijk was. Dat hij opgesloten zou zijn in zichzelf, zijn persoonlijkheid kwijt zou raken en agressief zou worden. Hij was veel te blij met zijn rustige oude dag, na een zwaar leven vol stress…’
(Maria)
Praten over de dood van je ouders …we hebben er vaak allemaal moeite mee: de zieke is soms bang en wil zo lang mogelijk vechten om in leven te blijven; de mantelzorger wil zijn dierbare niet kwijt; artsen hebben hun eed afgelegd om te behandelen en te genezen.
In onze cultuur kunnen we ons op deze manier nauwelijks voorbereiden en dat is jammer.
Je plant alles in je leven: van je eerste kamer tot je grootste huis, van kleine projecten tot je hele loopbaan, van feestdagen tot vakantie, van gezinsuitbreiding tot erfenissen. Maar je levenseinde plannen, nadenken over de dood en alle gedachten hierover regelmatig bespreken met je ouders, of zelfs hen helpen om hun wensen hierover vast te leggen, dat is nog niet gebruikelijk.
Maar, het kan wel!
Toen ik nog verpleegkundige in de terminale thuiszorg was, maakte de dood het de families niet altijd makkelijk. Maar als de zaken goed geregeld waren en de dood geen taboe, was er openheid, vriendelijkheid, contact en won de liefde van angst. Ik heb dat ook meegemaakt met mijn ouders.
Zij hadden beiden een wilsverklaring en die kwam van pas op het eind van hun leven.
Doel van dit webinar:
- Kernwoorden: praktisch, laagdrempelig, veerkracht, eigen regie.
- Vertrouwd raken met praten over afscheid en dood,
- Zaken goed regelen voor je ouders, informatie over een wilsverklaring.
- Oefenen met teksten opschrijven in een veilige sfeer.
- Uitwisselen van nuttige kennis.
Maria Grijpma is moeder van 2 kinderen, een dochter van 37 en een zoon van 36. ‘Ik ben met hart en ziel oma van 3 kleinkinderen.
Hou van spelen en kleine lieve dingen doen. Kamperen, vuurtjes stoken, toneelspelen, gehaktballen met jus voor iedereen maken of spinazietaart uit de oven.
Maria is 65 jaar en woont nu 17 jaar in Brabant. In 2019, heeft ze na 42 jaar, definitief afscheid genomen van de verpleging en haar witte jasje aan de wilgen gehangen. ‘Mijn jeugd en vroege volwassenheid waren ingewikkeld. Er is niet goed voor mij gezorgd, ik kon daardoor niet goed voor mezelf zorgen. Goed voor mezelf leren zorgen werd de rode draad van mijn leven. Gelukkig ben ik een krijger en koos consequent voor mogelijkheden, eenvoud en de juiste rolmodellen. Later bleek dat het spinnenweb van Positieve Gezondheid al jaren mijn leidraad was.
Texel-oma zijn-mijn tuinhuis -onze zeilboot Sister Moon en het wonen in Brabant...het leven is nu goed. Nu is de cirkel rond en inspireer ik anderen om goed voor zichzelf te zorgen, met het spinnenweb van Positieve Gezondheid als kompas.
www.kleingeluk.nu : drieluik voor Zorg en Welzijn gebaseerd op Positieve Gezondheid
www.mooiemorgen.nl : mijmeren over leven en dood