Als in je werk het thema mantelzorg is, hoe is...

Rianne Burgers 2 weken geleden
2

Als in je werk het thema mantelzorg is, hoe is het dan als je zelf mantelzorger bent, gaat dit dan makkelijker? 

bron: Fries Dagblad. 

Anne Margriet Pot werkte als diplomaat en senior gezondheidsadviseur Langdurige zorg en Dementie bij de World Health Organization (WHO) in Genève toen haar ouders hulpbehoevend werden. Samen met haar broer en zus werd ze mantelzorger voor haar ouders. Het werd een pittige tijd.

Anne Margriet, heft over haar ervaringen een boek geschreven hiermee wil ze graag andere mantelzorgers steunen. De titel hiervan is: "Zorgen van een mantelzorger". 

Ik ben mijn hele werkzame leven met mantelzorgonderzoek bezig geweest en ook met ondersteuningsprogramma’s voor mantelzorgers. Maar de mantelzorg voor mijn ouders heb ik zelf als lastig ervaren.”

In Zorgen van een mantelzorger bespreekt ze twaalf dilemma’s waar ze tegen aanliep toen ze in 2014 mantelzorger werd van haar ouders. ,,Ik hoop dat andere mantelzorgers er hun voordeel mee kunnen doen.” 

Het is dus echt wel iets anders als je mantelzorger bent voor een dierbare. Of als je voor je beroep onderzoek naar mantelzorg doet en hier mooie ondersteuningsprogramma's voor bedenkt. Ook het in eens zorgen voor beide ouders is zwaar. Vaak heb je niet door hoe het met de zorgbehoevende ouder gaat als de partner nog actief en fit is in de zorg taak. Als deze ouder niet meer kan zorgen dan komt de zorgzwaarte en de achteruitgang van de andere ouder pas echt naar boven. Zeker als deze ouder te maken heeft met dementie.  

Meer uit Deelmee

HomePartnersContactUit Deelmee Inloggen