Het Coronavirus in Nederland, wat nu met de...

Rianne Burgers 1 weken geleden
4

Het Coronavirus in Nederland, wat nu met de inzet van de vrijwilligers? 

Bron: eigen ervaring. 

Nederland heeft te maken met het Coronavirus, en dus komen er maatregels die zowel de clienten, medewerkers en andere betrokken mensen gezond moeten houden in de zorgorganisatie. En dan is de vraag wat gaan we doen met de inzet van de vrijwilligers? 

Er is donderdag een kernteam actief dat zich onder andere met deze vraag bezig houdt. Ik ben ook aanwezig bij het oveleg als het over vrijwilligers gaat. Want wat is wijsheid?  We dubben over een aantal punten,  als ze niet komen dan is dit heel naar voor het welzijn van de clienten en er zal meer druk komen op het zorgteam omdat vrijwilligers daar ook veel ondersteunen. Denk aan taken rondom de maaltijd of aan het bezoeken van clienten. De andere kant is het toelaten, van meer mensen,  weer meer risico voor de clienten. Als een kind van een vrijwilliger op wintersport is geweest in Italie? Tja ik denk dan dit heb je ook niet helder als je kijkt naar de medewerkers om nog maar te zwijgen over het sociale netwerk van de client zelf. Maar ik ben al blij dat er gesproken wordt over hoe om te gaan met vrijwillige inzet in deze crisistijd. Het gaat er dus nu om zie je de vrijwilliger als een externe partij of is de vrijwilliger een interne partij, en zijn ze onbetaalde teamleden. Vrijdag is er een brief die ik uit mag laten gaan naar alle vrijwilligers. En de meeste vrijwilligers kan ik per mail deze brief toesturen. Maar 112 mensen hebben geen mail adres of een verkeerd mailadres. Deze krijgen de brief per post. Per post geeft een vertraging van 4 dagen want op maandag wordt de post niet bezorgd. Dit is lastig as er iedere dag nieuwe maatregelen genomen worden. Toch is de brief helder als de vrijwillgier gezond is dan mag hij zich blijven inzetten. En dus de extra maatregels handhygiene moeten zij ook in acht nemen, maar verder zijn ze welkom. We lopen dus altijd achter de feiten aan als het gaat om nieuwe afspraken . Sommige vrijwilligers zijn aangesloten bij een face book groep van vrijwilligers en anderen doen mee op intranet van onze organisatie. Deze groep is goed op de hoogte. De rest heeft vragen en dat merken we dan ook op maandag de telefoon staat rood gloeiend. Na uitleg en stukken tekst uit de brief gedeeld te hebben met de verontruste bellers wordt het weer even rustig. Eerst gaan de grote gemeenschappelijke activiteiten niet meer door, daarna besluit de Welzijnsorganisatie om de activiteiten in de ontmoetingsplekken te stoppen. En op maandagmiddag besluit de kerngroep dat de restaurants niet meer gebruikt mogen worden en dat er nog maar een bezoeker per keer bij de client op bezoek mag. 

Collega organisaties nemen maandag het besluit dat vrijwilligers ook even niet binnen mogen komen, en dit veroorzaakt verwarring bij de vrijwilligers bij ons. Want sommige vrijwilligers zijn betrokken bij verschillende organisaties en nu merken zij dat iedere organisatie dus een andere invulling geven aan de Coronamaatregelen. dus dinsdag weer een rood gloeiende telefoon. 

Er gaat door een aantal locaties gebeld worden met de vrijwilligers, hierbij wordt ook aangegeven dat als de vrijwilligers zelf 70 plus is dat ze dan ook behoren tot de risico groep. En dat dan de keuze wel of niet inzetten ook bij hun zelf ligt. Of als zij mantelzorger zijn voor een kwetsbaar persoon in hun naaste omgeving dan moet men ook zo min mogelijk risico lopen. Er is intern ook verschil de ene locaties ziet ze echt als onbetaalde teamleden en blijft een beroep doen op de vrijwilligers, wel met andere taken dan normaal. Zoals ondersteunen bij de maaltijd omdat clienten zoveel mogelijk in hun eigen appartement moeten eten. En de andere locatie geeft aan komt u maar even niet. 

Veel vrijwilligers kiezen er vandaag voor om het advies van Minister President Rutte op te volgen om toch maar thuis te blijven.  Ik wacht nu weer op een centrale uitspraak van het kernteam want dat is dan gelukkig nog mijn houvast in deze veranderende tijden. 

Herkennen jullie je in deze uiteenzetting of loopt het bij jullie heel strak? 

Meer uit Deelmee

HomePartnersContactUit Deelmee Inloggen