Tips voor betere mondhygiëne  Kwetsbare...

Ellen te Winkel 2 maanden geleden
5

Tips voor betere mondhygiëne 

Kwetsbare ouderen en mensen met dementie hebben relatief vaak mondproblemen. Bijvoorbeeld doordat ze vaak verschillende medicijnen gebruiken, met vaak een droge mond als gevolg. Ook de afname van de motoriek en minder motivatie voor een goede dagelijkse mondverzorging spelen een rol. Tegelijkertijd schiet het bezoek aan mondzorgverleners er vaak bij in, door logistieke problemen en afhankelijkheid van anderen. 

Op Zorg voor Beter staan handige tips en hulpmiddelen om de mondzorg te verbeteren. Klik hier voor de tips. 

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de verpleeghuisbewoners bij opname al een slechte mondgezondheid heeft. Dat betekent dat de mondgezondheid achteruit gaat op het moment dat ouderen nog thuis wonen. Als zorgprofessional kun je goed ondersteunen bij een goede verzorging van het (kunst)gebit. Dit is belangrijk om mondproblemen te voorkomen. 

Mondverzorging

Op de website demondnietvergeten.nl staan verschillende video’s over hoe het gebit goed schoongehouden kan worden. Verder wordt in veel instellingen momenteel de Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizengebruikt. Ook het thema Mondzorg van Zorg voor Beter bevat veel informatie, bijvoorbeeld: 

Meer uit Deelmee

HomePartnersContactUit Deelmee Inloggen