Blog

Vrijwilligerswerk voor inburgeraars

Vrijwilligerswerk wordt ingezet voor veel verschillende doelen. Op dit moment willen mensen die inburgeren vrijwilligerswerk doen, om de Nederlandse taal en de maatschappij te leren kennen.
Profielfoto van Rianne Burgers
31 oktober 2019 | 3 minuten lezen

Vrijwilligerswerk wordt altijd al ingezet voor veel verschillende doelen. Op dit moment willen mensen die inburgeren graag vrijwilligerswerk doen, om de Nederlandse taal beter te leren, om in contact te komen met Nederlandse mensen, of om werkervaring (in Nederland) op te doen. Dit zijn drie heel verschillende redenen (voor deze groep) om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Er zit wel een verplichting achter voor de deelnemers en deze zorgt ervoor dat je als coördinator vrijwilligerswerk soms meer moet doen om de motivatie te activeren. Vrijdag 25 oktober jl. was er een groep van 15 jonge inburgeraars op bezoek in een van de verpleeghuizen waar ik werk. Ik geef dan een presentatie met daarin de vele verschillende beroepen die je in de zorgsector tegen kunt komen. Er zijn niet alleen verzorgende beroepen zoals zuster, broeder of dokter, maar ook een kok, technische dienst of chauffeur. Dan laat ik een filmpje van Movisie zien over vrijwilligerswerk. En hieruit pikte een van de deelnemers op dat je vrijwilligerswerk doet vanuit je hart. Andere zagen het vrijwilligerswerk als een kans om ervaring op te doen. In de groep zie ik al wel verschil: er zijn een aantal deelnemers die al hebben nagedacht over hun toekomst. Eén meisje wil graag doktersassistente worden. Haar huidige docenten laten al een beetje doorschemeren dat dit misschien iets te hoog gegrepen is. En geven aan dat starten als verzorgende in de zorg misschien dan eerst een handiger weg is, om daarna verder te leren. Ik merk dat ik hoop dat ze haar droom ooit kan waar maken, ze heeft al zoveel achter zich gelaten. Een jonge man uit Syrië wil graag fysiotherapeut worden, en tijdens de rondleiding laat ik ook de fysio-ruimte zien. Hij wordt hier helemaal blij van. Ik leg uit dat je ook kunt kiezen om fysiotherapeut te worden voor sporters, maar dit met ouderen dat vindt hij geweldig. Het is erg leuk om te zien dat hij hier zo vol van is.

Als de groep over de afdeling (bewoners met dementie) loopt, dan zijn er bewoners nieuwsgierig, en zij knopen een gesprekje aan met de jongeren. Dat gaat eigenlijk best heel makkelijk. Er is aandacht voor de ouderen, en de jongeren durven dit praatje aan te gaan ondanks dat het Nederlands spreken voor deze groep nog niet zo makkelijk is.

Wie weet ontdekken we nieuw ( zorg ) talent.

De ruimte met de instrumenten van de muziek-therapie zorgt voor een "Wow, al die instrumenten!” Een van de jongens gaat een liedje spelen op de piano en een ander trommelt mee op de djembé. De meisjes zingen nu een liedje uit Eritrea mee, en iedereen geniet even van deze toevallige activiteit, inclusief ikzelf.

Als we verder gaan met de rondleiding komen we bij de kapsalon, ook een onderdeel van het verpleeghuis. En ook hier worden twee meisjes blij: "Kunnen wij hier ook helpen?”. Ik geef aan dat er zonder passende opleiding geen mensen geknipt of haren geverfd mogen worden, maar mensen van de afdeling naar de kapsalon brengen, misschien wat op hun gemak stellen en hun haar wassen en kammen is waarschijnlijk wel mogelijk. Kijken en ervaren of dit een beroep is dat je echt leuk vindt, is iets dat je kunt ervaren door vrijwilligerswerk te doen.

 

 

Persoonlijk plan inburgering en participatie, resultaatverplichting en handhaving

Tot nu toe ziet dit er heel positief uit. Toch is er ook een keerzijde, want deze groep vrijwilligers heeft wel begeleiding nodig op de werkplek waar zij hun werk willen gaan doen. Deze begeleiding moet dan van collega-vrijwilligers, of van zorg medewerkers komen. Vrijwilligers vinden het doen van vrijwilligerswerk vaak helemaal hun eigen taak, maar het begeleiden van een andere vrijwilliger is niet iets waar zij voor hebben gekozen, sommige vrijwilligers vinden het ook moeilijk zeker als zij elkaar door een andere taal niet goed begrijpen. De medewerkers hebben het vooral nu hun handen vol aan het begeleiden van leerlingen. Want er wordt enorm veel geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe zorgmedewerkers. En dit is een nieuwe groep die er dan misschien iets langer over doet, maar die straks ook je collega kan worden, dus is er dan toch wat minder tijd en ruimte voor deze groep nieuwe vrijwilligers?

Het mooie van dit project is dat de gemeente toestemming heeft gegeven om 15 inburgeraars een “talent-plek" aan te bieden, en dat betekent dat de gemeente geld  uit de WMO betaalt om vrijwilligers een plek te geven, zodat zij tot en met april '20 ervaring kunnen opdoen. De begeleiding willen we graag regelen via langdurig zieke medewerkers die het leuk vinden om enthousiast te vertellen over de zorgsector waardoor deze groep misschien ook gaat kiezen voor een opleiding en een baan in de zorg. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties
Profielfoto van Nel Kok
4 jaar geleden
Profielfoto van Nel Kok
4 jaar geleden

Onwijs leuk projekt weer Rianne