Blog

IVH: Meedoen mogelijk maken, voor jonge kinderen en hun ouders

Integrale Vroeghulp (IVH) wil er samen met ouders voor zorgen dat hun kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt. Daarom werken deskundigen van verschillende instanties samen in het team IVH. Zij zorgen er
Profielfoto van Marianna Jonge Vos
11 juni 2023 | 1 minuut lezen

Integrale Vroeghulp

Integrale Vroeghulp (IVH) wil er samen met ouders voor zorgen dat hun kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt. Daarom werken deskundigen van verschillende instanties samen in het team IVH. Zij zorgen ervoor dat de hulpverleningsvormen zo snel en zo goed mogelijk op elkaar en op de wensen van ouders worden afgestemd.

Vroegsignalering

“het proces van IVH heeft mij persoonlijk goed geholpen in hoe ik naar mijn kind kijk en hoe wij het als ouders samen doen”!

Vroegsignalering bij jonge kinderen is van groot belang. Het is belangrijk dat een kind op tijd aangemeld wordt, bij voorkeur vóór of op de leeftijd van 3 jaar, wanneer een kind nog niet naar de basisschool gaat. Dat geeft tijd om interventies en ondersteuning in te zetten. Het gebeurt geregeld dat kinderen toch pas in beeld komen als ze al bijna vier jaar of ouder zijn. Daarom is het fijn dat het team zich mag bezighouden met kinderen tot zeven jaar. Na advisering kunnen we deze kinderen nog even blijven volgen.

Autisme

Regelmatig worden kinderen besproken in de Integrale Vroeghulpteams.

Uiteenlopende vragen & situaties kwamen voorbij, zoals een peuter met een vermoeden van autisme, een driftige peuter die onvoldoende tot praten komt, een drukke peuter die moeilijk contact maakt, een jongen van bijna zes met eetproblemen, een bijna vierjarig jongetje die snel kan wisselen van stemming, een Irakees meisje dat geen contact zoekt met andere kinderen op de peuterspeelzaal en weinig spreekt en een driejarige met vermoeden van een ontwikkelingsachterstand.

Zorgen & vragen van ouders en (voor)school, waar de IVH kernteams zich over buigen aan de hand van opgevraagde informatie en videobeelden. Samen met ouders gaan we in gesprek; soms om de zorgen weg te nemen, soms om vermoedens te bevestigen. Er wordt gelachen om soms prachtige of grappige beelden van de kinderen. Er is ook verdriet als ouders hun vermoedens bevestigd krijgen, of blijdschap vanwege erkenning. Een vader gaf een mooi compliment: “het proces van IVH heeft mij persoonlijk goed geholpen in hoe ik naar mijn kind kijk en hoe wij het als ouders samen doen”!

Marianna Jonge Vos
Coördinator IVH
MEE Oost

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties