Activiteit

Cultuursensitief werken: ervaringen uit de praktijk

14 mei
Dinsdag 14 mei 2024
13:00 tot 14:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

De kracht van elkaar leren kennen en samenwerken is universeel. Onze verschillen maken daarin juist het verschil.

De samenleving verandert, wordt diverser en ook de zorg en het onderwijs veranderen daarin mee. In het traject Kleurrijk Zorgen in Apeldoorn stond de afgelopen jaren dit veranderen, anders kijken, samenwerken en daarmee kansen creëren voor mensen met een migratieachtergrond centraal. Ook de aandacht voor diversiteit en inclusiviteit in de zorg groeit en dat is ook nodig in Nederland, als kleurrijke samenleving. Een kwart van de Nederlanders heeft een migratieachtergrond en daarvan zijn 350.000 mensen boven de 55 jaar. Dat zie je terug op verschillende plaatsen in de samenleving waar zorg en ondersteuning geboden wordt en vooral in de ouderenzorg.

Inmiddels hebben veel mensen de weg naar werk en een opleiding binnen de verschillende deelnemende zorgorganisaties in de ouderenzorg gevonden. Vanuit het traject Kleurrijk Zorgen, waar het VARIIS programma van Jos Artz werd ingezet, delen we de aanpak en resultaten van het programma in een interactieve Webinar, samen met ervaringsverhalen en de waardevolle geleerde lessen.

Want wat betekent het voor een organisatie, team, nieuwe medewerker en onszelf als cultuursensitief en inclusief werken niet alleen begrippen maar meer en meer vanzelfsprekend zijn? Het besef dat er niet alleen kennis vanuit organisaties te delen is maar voor hen ook nog veel te leren, kan nog wel versterkt worden. Dit vergroot gelijkwaardigheid in samenwerken. Aan het woord hierover in dit Webinar; Arja de Vries, Rianne Burgers en Jeanny Vreeswijk – Manusiwa.

Doel van het Webinar:

  • Kernwoorden: cultuursensitief werken, samenwerken, kansen creëren, participatie
  • Projectervaringen delen
  • Uitwisselen om kennis te vergroten

 

Arja de Vries is docent Nederlands NT2 binnen Zorg en Welzijn Aventus en heeft expertise op het gebied van nieuwkomersonderwijs en culturele diversiteit. Het afgelopen jaar is zij als coördinator betrokken geweest bij het traject Kleurrijk Zorgen in Apeldoorn.

Jeanny Vreeswijk - Manusiwa is bekend met de praktijk van binnenuit, was voorheen werkzaam binnen de zorg voor mensen met een Molukse, Indische of Turkse achtergrond. Was werkzaam bij NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten), nu oprichter en directeur bestuurder van SOMNL (Samen voor Ouderen met een Migratieachtergrond in Nederland) en programmaleider diversiteit en dementie bij Ben Sajet Centrum Amsterdam.

Rianne Burgers Naast haar werk bij Atlant is zij een spil binnen het NOV -  Samen Ouder Worden, AGORA Beroepsvereniging coördinatoren vrijwilligers o.a. als specialist informele inzet. Deze kennis en expertise zet zij ook in op Deelmee en daarnaast is zij Kennis- & Community medewerker bij Deelmee.

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!