Activiteit

Zorgzaam dorp Austerlitz

18 april
Donderdag 18 april 2024
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Soort: Online
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
3 minuten lezen

Leefbaarheidsonderzoek

Uit een leefbaarheidsonderzoek dat in Austerlitz is gehouden is gebleken dat veel oudere inwoners zich zorgen maken over hun toekomst vanwege het feit dat de nodige zorg- en welzijnsvoorzieningen niet in het dorp aanwezig zijn, danwel onder druk staan.

Als je nog nooit het verhaal van Austerlitz Zorgt hebt gehoord, dan is dit je kans.

Inmiddels is deze zorgcoöperatie uitgegroeid tot hét voorbeeld van een succesvol zorginitiatief in ons land.

Wat maakt Austerlitz zo bijzonder? De sociale cohesie? De dorpsondersteuner die ook het Wmo-loket is? De nieuwe multifunctionele accommodatie? De meer dan 100 vrijwilligers? De zorgwoningen van de eigen woonstichting? Het eetcafé in gezamenlijk eigendom van het dorp?

Op initiatief van Austerlitz' Belang is begin 2012 een werkgroep gestart met het in kaart brengen van de wensen van inwoners, brainstormen, gesprekken voeren, verkennen. Eind 2012 is een coöperatie opgericht onder de naam 'AUSTERLITZ ZORGT'. De coöperatie heeft tot doel het voor de oudere inwoners van Austerlitz mogelijk te maken zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk in ons dorp te blijven wonen. De coöperatie organiseert de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoeftigen in het dorp. In een later stadium zal ook worden voorzien in de zorgbehoeften van gezinnen en jongeren.

Inmiddels is ruim 40% van de volwassen bewoners lid van Austerlitz Zorgt.

Jan Smelik medeoprichter van Austerlitz Zorgt, vertelt hier enthousiast over en zet het verhaal van Austerlitz ook in landelijk perspectief. Biedt de groei naar meer dan 2.000 zorgzame gemeenschappen in Nederland een oplossing voor de tekorten in de ouderenzorg?

 

 

Lees en Vaktip; 

https://www.deelmee.nl/artikelen/1593-een-houdbare-samenleving-in-2040 en

https://www.deelmee.nl/artikelen/1461-monitor-zorgzame-gemeenschappen

 Jan Smelik, is basisarts en houdt zich al 30 jaar bezig met advisering in de zorg. Hij is eigenaar van het bureau samhealth, dat organisaties inzicht biedt in wat patiënten en zorgverleners werkelijk beweegt. Verder is hij een actieve burger in de frontlinie. Naast algemeen coördinator van Nederland Zorgt Voor Elkaar is hij oprichter en voorzitter van Coöperatie Austerlitz Zorgt en lid van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Hij heeft een gedegen kennis van de systeemwereld van de zorg, maar denkt vanuit de leefwereld van de burger. Jan woont met zijn vrouw in Austerlitz en heeft vier kinderen, waarvan er drie studeren en de oudste net begonnen is als advocaat.

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!