Activiteit

Dementie en diversiteit

14 november
Dinsdag 14 november 2023
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Diversiteit & Inclusiviteit

De aandacht voor diversiteit en inclusiviteit in de zorg groeit en dat is ook nodig in Nederland, als kleurrijke samenleving.

Een kwart van de Nederlanders heeft een migratieachtergrond en daarvan zijn 350.000 mensen boven de 55 jaar. Dat zie je terug op verschillende plaatsen in de samenleving waar zorg en ondersteuning geboden wordt en vooral in de ouderenzorg. Binnen 25 jaar verdrievoudigt het aantal ouderen met een migratieachtergrond tot meer dan één miljoen. Steeds meer zorgorganisaties, medewerkers en mantelzorgers zijn of willen met diversiteit aan de slag. Meer begrip en bewustzijn creëren voor verschillende achtergronden van collega’s en bewoners is nodig.  

Hoe meer achtergrondkennis je hebt over je bewoner, hoe meer “haakjes” waaraan je het contact kunt vastmaken. Als iemand uit een andere cultuur komt, zul je daarover iets moeten weten. Iemand die net als jij uit een Brabants dorp komt, kun je immers veel sneller “plaatsen”, aldus Jeanny Vreeswijk-Manusiwa voormalig werkzaam bij NOOM.

  • Hoe zou de belevingswereld van iemand met dementie en met een migratieachtergrond eruit zien?
  • Waarin zijn raakvlakken te vinden met in Nederland geboren ouderen met dementie en lukt het ons om culturele verschillen te zien en te erkennen?

 LEESTIP Lees dit prachtige waargebeurde verhaal Meneer uit Hongkong | Deelmee van Jeanny Vreeswijk - Manusiwa. 

 

We wisselen graag ervaringen uit tijdens dit Webinar om een blik te kunnen werpen in die andere wereld van dementie en diversiteit.

 

Jeanny Vreeswijk-Manusiwa is bekend met de praktijk van binnenuit, was voorheen werkzaam binnen de zorg voor mensen met een Molukse, Indische of Turkse achtergrond. Was werkzaam bij NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten), nu oprichter en Directeur van SOMNL.nu (Samen voor Ouderen met een Migratieachtergrond in Nederland) en programmaleider diversiteit en dementie bij Ben Sajet Centrum Amsterdam.

 

Interesse in deze Webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

 

Wij zijn blij dat je deelneemt aan deze gratis Webinar, registratie is verplicht. Graag 5 minuten van tevoren inloggen, zodat we op tijd van start kunnen!