Activiteit

Namaste, meer echt contact met mensen met dementie

09 februari
9 februari 2023
09:00 tot 10:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Ellen Zomer
19 januari 2023 | 2 minuten lezen

Namaste

Afdeling Crocus van locatie Heemhof van Atlant startte als een van de eerste in Nederland met het Namaste Familieprogramma. De afdeling deed mee aan het onderzoek naar de effecten van het programma. Twee keer per dag probeerden de verzorgenden op een liefdevolle, aandachtige manier een contactmoment met bewoners met gevorderde dementie te organiseren. En dat lukte bijna altijd. Het ontstaan van Namaste en de bevindingen stonden centraal op het symposium ‘Zorgen voor verpleeghuisbewoners in de laatste levensfase’ van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH). Teamleden van afdeling Crocus gaven een plenaire presentatie en een workshop.

Aansluiten op welbevinden

Atlant wil de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren. Bijvoorbeeld met Namaste. Meer persoonlijke aandacht en aansluiten bij behoeften zit vaak in kleine dingen: een handmassage, muziek, geuren. Afdeling Crocus ging ermee aan de slag.

Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om 7 dagen per week 2 keer per dag Namaste te doen?

 

Susan: ‘Door er als afdeling samen de schouders onder te zetten. Natuurlijk heeft dat wel even voeten in de aarde gehad. En 7 dagen per week 2 keer per dag lukt nog niet altijd. Maar we proberen het wel. En dan zie je mooie effecten. Volhouden lukt ook omdat we elkaar inspireren, bijvoorbeeld door workshops te volgen. En we besteden tijd aan reflectie: wat doet het met mij als ik de bewoners rustig zie worden.’

Deel 2 van de Webinar Nameste, meer echt contact. In dit Webinar gaan we verder in op het weekprogramma maar ook de specifieke onderdelen van momenten die je tijdens je werk makkelijk kunt doen en oppakken. Ook laten we het Leernetwerk Namaste zien waarvoor je je kunt aansluiten. Meegenomen worden in de cultuuromslag en de uitdagingen en hoe mantelzorgers ook meedoen, meld je aan.

Interesse in deze webinar? 

Minimaal 5 deelnemers. 

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier. 

 

Meld je aan voor het Webinar met Susan Gopalsamy.