Activiteit

Voorzorgcirkels, hulp- en steunsystemen voor thuiswonende ouderen

16 februari
Donderdag 16 februari 2023
10:00 tot 11:30
Online bijeenkomst
Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
2 minuten lezen

Wat als mensen elkaar helpen? 

Hulp- en steunstructuren voor thuiswonende ouderen

Er komen steeds meer ouderen, die ook nog eens steeds ouder worden. Dat is een zegen: het is tenslotte fijn om lang te mogen leven! Maar het vormt ook een uitdaging voor onze samenleving. Rapport na rapport verschijnt over de tekorten aan zorgpersoneel, stijgende kosten voor ondersteuning en zorg en overbelaste mantelzorgers.

We moeten daar als samenleving op een andere manier naar leren kijken. En we kunnen het niet meer alleen overlaten aan de overheid om voor onze ouderen te zorgen. Gelukkig beseffen velen dit al en schieten de burgerinitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Het aloude begrip ‘noaberzorg’ krijgt weer opnieuw betekenis. De schatkist van de ‘zilveren generatie’ van nog vitale pensionado’s is nog lang niet uitgeput en zorgcoöperaties en vergelijkbare initiatieven maken dankbaar gebruik van hun diensten. Zo worden we samen gezond oud!

Anders organiseren

De complexe zorgsituatie van ouderen thuis brengt met zich mee dat we de onderlinge hulp en steun dus anders moeten gaan organiseren door de informele hulpvraag en het informele hulpaanbod beter op elkaar aangesloten moeten worden. De complexiteit van de thuissituatie brengt met zich mee dat zorgafhankelijk ouderen op meerdere terreinen hulpvragen zullen hebben. Dit is niet langer door één persoon te bieden.

In dit Webinar neemt Henk Geene, grondlegger en ontwikkelaar Voorzorgcirkels, auteur van vele boeken, ons mee in hoe hij samen met anderen Voorzorgcirkels in de praktijk uitrolt. Voorbeelden vanuit de verschillende organisaties die zich hebben aangesloten bij het Leernetwerk. 

Interesse in deze webinar?

Je ontvangt de bevestiging van je inschrijving per mail, via AdSysCo Team-host. Accepteer deze uitnodiging, dan wordt de Webinar toegevoegd aan je agenda. Ontvang je deze niet? Controleer dan je spambox. We wensen je alvast veel plezier.

Minimaal 4 deelnemers.