Blog

Kennis delen Voorzorgcirkels Deventer

Mijn naam is Corinda van Tilborg en ik werk als projectleider Preventie voor Samen voor Sallandse Zorg. Mijn werkstandplaats is Woonzorg-centrum Humanitas Deventer. In de wijk Keizerslanden is het mijn taak om ouderen in Salland meer mogelijkheden te geve
Profielfoto van Corinda Van Tilborg
10 mei 2023 | 3 minuten lezen

Salland

Mijn naam is Corinda van Tilborg en ik werk als projectleider Preventie voor Samen voor Sallandse Zorg. Mijn werkstandplaats is Woonzorg-centrum Humanitas Deventer. In de wijk Keizerslanden is het mijn taak om ouderen in Salland meer mogelijkheden te geven voor zelfmanagement, eigen regie, preventie van achteruitgang en het voorkomen van opnames. Dat is nogal een taak! DOEN is hierin hét grote werkwoord. De kerncoalitie Samen voor Sallandse zorg maakt zich sterk om ouderen te helpen de kwaliteit van leven te behouden. Samenwerken is hierin heel belangrijk

Binnen de Bouwsteen Preventie hou ik me bezig met de Voorzorgcirkels. Met de inzet van Voorzorgcirkels willen we het netwerk van ouderen breder maken, zodat zij voor hulp- en zorgvragen bij hun buren – of op z’n Sallands ‘bij hun noabers’ – terecht kunnen. Dat vermindert uiteindelijk de druk op de reguliere zorg en gemeentelijke loketten en brengt meer verbinding in de wijk.
De start was in een 55+ flat in Borgele. Dit is in samenwerking met Ludgerus, het opbouwwerk, zorggroep Solis, Woon-zorgcentrum Humanitas en Woonbedrijf Ieder1 . Het bouwen van een Voorzorgcirkel vraagt tijd en gebeurt in kleine stappen. Zo heb ik  eerst een aantal leuke acties opgezet, zoals Bloemetje met een glimlach, Praatje met een kaartje en Opsteker van de week. Dit alles om de bewoners met elkaar in contact te brengen. Dit wierp zijn vruchten af! 

Kennis delen Voorzorgcirkel Deventer

De eerste resultaten binnen deze flat zijn inmiddels:

  • een actieve bewonerscommissie en activiteitencommissie
  • galerij vertegenwoordigers die een gezamenlijke app hebben.
  • een ontmoetingsruimte met o.a. een leestafel met ruilboeken
  • Woonbedrijf ieder1 zit daar wekelijks voor vragen
  • gezamenlijk aanschaf en uitleen van rollator ( Leenrollator)
  • aanschaf AED/ reanimatie training
  • een informatieboekje met activiteiten en belangrijke telefoonnummers.

Doordat bewoners van deze flat zelf aan zet zijn en zich verantwoordelijk voelen om zo lang  en fijn mogelijk zelfstandig te wonen werkt dit en kan men dit borgen. Het is wel belangrijk dat er een aanjager is die af en toe kijkt of het nog werkt. Dit zou uiteindelijk een woonconsulent kunnen zijn die daar toch 1 of 2 wekelijks is. Ook is het fijn om deze bewoners weer te betrekken bij nieuwe wijken en flats waar we dit opzetten. Ervaring en enthousiasme werkt

Jongeren samen met ouderen

De volgende stap is om  maatschappelijke stages in te zetten ter ondersteuning van ouderen ( een brug tussen jong en oud). Er is nu een format tot stand gekomen die kan worden toegepast in andere wijken en  flats en ben ik  in samenwerking met medewerkers van Woonzorgcentrum Humanitas bezig  het ontmoetingscentrum Keizerslanden meer vorm te geven en dit o.a. te verbinden aan mensen in de wijk die de voorzorgcirkels starten. Inmiddels ben ik bezig met gesprekken in twee andere flats met ouderen en een derde volgt. Tijdens de gesprekken met de inwoners van deze flats informeer ik de mensen over de veranderingen in de zorg en de zelfregie van ouderen. Ik heb galerij en liftgesprekken gevoerd waar ik mensen benader via de ABCD methode hier bespreken we o.a. “Hoe houd u grip op uw eigen leven, ook als je straks ouder bent en meer hulp nodig hebt?  Hoe bespreek je dit met familie en vrienden? Hoe ga je dit organiseren en leg je op tijd vast om zo prettig mogelijk ouder te worden in jouw eigen wijk/flat of buurt. 

Delen van Ervaringen

Er is nog veel winst te behalen maar de eerste resultaten zijn daar! De aanhouder wint, het is de kunst om te blijven investeren en een open houding te houden in het ontmoeten van de andere mens. Waarin Eigen regie voorop staat! Gelukkig heb ik regelmatig contact met Henk Geene waar ik tussendoor kan sparren over de opzet en resultaat en de dingen waar ik tegenaan loop. En Hetty Smeets van het voor elkaar team ondersteund mij met deze gesprekken voeren. Ook is er een intensief contact met woonzorg Nederland en woonbedrijf ieder 1. Dus het is in deze grote verandering erg belangrijk om met elkaar te delen en ervaringen uit te wisselen. In samenwerking met Woonzorgcentrum Humanitas Deventer zijn er ontwikkelingen om wandelingen met een veelzijdigheid aan mensen in de wijk te gaan maken, verzamelen bij Humanitas, wandelen, praten, delen. Jong , oud vrijwilligers en verschillende organisaties die hierbij aansluiten. En eindigen met koffie thee en iets lekkers bij Humanitas Deventer en bij goed weer in het park.  Mijn collega Floor Derksen is druk bezig met de organisatie en ik sluit hierbij aan om zo op een natuurlijke wijze een wijksafari te laten ontstaan.  Al met al als je vragen hebt, kennis wil delen of even wil sparren neem dan gerust contact met me op zodat we al deze mooie verbindingen als een olievlek kunnen verspreiden.

Leernetwerk Voorzorgcirkels op Deelmee

Deelmee helpt ook de Voorzorgcirkels door met elkaar een Leernetwerk te ontwikkelen waar alle kennis, artikelen, ervaringen, PR, video's gedeeld worden in het Leernetwerk Voorzorgcirkels. Iedereen die meer wil weten over Voorzorgcirkels, hoe op te zetten en uit te rollen kan zich aansluiten bij dit leernetwerk. 

Regelmatig organiseren we met elkaar verdiepende intervisie sessies om over onze ervaringen van gedachten te wisselen. Erg interessant. 

Hartelijke groet,

Corinda van Tilborg Projectleider Voorzorgcirkel Deventer

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties