Artikel

Het leven Los laten, boeken tip.

Een verpleegkundige, haar patiënten en het stervensproces, thuis en in het hospice

Profielfoto van Rianne Burgers
7 mei 2024 | 1 minuut lezen

Cathelijne Verboeket-Crul heeft inmiddels aan honderden sterfbedden gezeten, dag en nacht begeleidt ze de zorg voor patiënten. Met Het leven loslaten geeft ze een unieke inkijk in hoe mensen omgaan met de naderende dood en de wijze waarop ze hun leven in de laatste weken of dagen vormgeven, met de keuzes en dilemma’s die hierbij horen. Het proces van loslaten kan ook tot persoonlijke groei en innerlijke vrede leiden met (onverwachte) krachtbronnen zoals levenseinde-ervaringen of vergeving. Over palliatieve zorg, euthanasie, intimiteit en seksualiteit, en mensen die bewust stoppen met eten en drinken om de komst van de dood te versnellen.

Carlijn vertelde in een interview maandagavond op Radio 1 over haar bevindingen en haar boek.

Ze is dit boek gaan schrijven omdat een van de mensen in het Hospice aangaf niet bang te zijn om dood te zijn, maar zij was wel bang voor het moment van het doodgaan. Waarom kan niemand haar vertellen hoe dit gaat. Carlijn vertelde toen, ik weet ook niet hoe het is om dood te gaan, ik heb al wel heel vaak gezien hoe dit bij andere mensen is gegaan. Deze vrouw zei, schrijf hier nu eens een boek over, ik wil hier meer over weten en ik denk andere mensen ook. 

Een van de tips van Carlijn waar de interviewer bij stil stond was, dat het prettig is om de persoon die bijna gaat overlijden in zijn of haar favoriete slaaphouding te leggen. Deze houding geeft rust/ontspanning en het is voor de familieleden die erbij zijn een hele natuurlijke vertrouwde houding om te zien. 

Ook in deze laatste fase is er behoefte aan intimiteit aanraking en seksualiteit. Hier had Carlijn zelf niet bij stil gestaan, maar dit is wel wat zij ook beschrijft in haar boek. 

  • Paperback
  • ISBN: 9789029550710
  • Prijs: € 21,99
  • Publicatiedatum: 07-05-2024
  • Luisterboek
  • ISBN: 9789029553155
  • Prijs: € 13,99

Wil je meer weten over dit onderwerp er is op Deelmee een nieuw leernetwerk namelijk: Dood gewoon hierin vind je meer informatie over de laatste levensfase van mensen. Het is fijn als je in dit Leernetwerk, je eigen ervaringen of tips ook gaat delen.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties