Artikel

Intergenerationeel wonen en leven

Gemeente Holsbeek en Woonzorgcentrum Sint-Margaretha onderzoeken mogelijkheid om GBS De Zilverlinde te verplaatsen.

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
10 juli 2023 | 2 minuten lezen

De gemeente Holsbeek en Woonzorgcentrum Sint-Margaretha zullen samen onderzoeken of er een nieuw schoolgebouw voor GBS De Zilverlinde kan komen op het huidige terrein van het woonzorgcentrum. De bedoeling is om meer speelruimte te creëren voor de school, waardoor de leerlingen nog beter kunnen genieten van een veilige en stimulerende omgeving. Het biedt tevens de kans voor de school, het woonzorgcentrum en Buurtzorg Holsbeek om nog intergenerationeler te kunnen werken. Om dit verder te kunnen onderzoeken, stelden de twee partners een intentieverklaring op.  

Gemeentelijke basisschool De Zilverlinde en Woonzorgcentrum Sint-Margaretha liggen in de dorpskern van Holsbeek-dorp en zijn al meer dan vijftig jaar buren. Tegelijkertijd zijn ze beiden op zoek naar een optimalere invulling van de bestaande ruimte en de pedagogische en welzijnsmogelijkheden te benutten van het intergenerationeel werken. Voor de school staat de uitbreiding van de speelruimte centraal, terwijl het woonzorgcentrum in de toekomst een nieuwbouw moet zetten om haar oudste gebouwen te vervangen door eigentijdse woon- en leefconcepten. Het doel is om ervoor te zorgen dat de nieuwe locatie voldoet aan de behoeften van zowel de school als het woonzorgcentrum.  

Om deze zoektocht te formaliseren, sloten de twee partijen een intentieverklaring. De bedoeling is te onderzoeken of de school kan verplaatsen naar de achterzijde van het woonzorgcentrum. Daar zou een ruime speelruimte kunnen komen die ook als tuin voor de bewoners voor het woonzorgcentrum zal dienen. Ook andere manieren van samenwerking zullen mee worden bekeken. In een volgende fase zou dan op het huidig schoolterrein langs de straatzijde een nieuw gebouw kunnen komen voor het woonzorgcentrum.  

Bram Van Baelen (CD&V), burgemeester van Holsbeek, benadrukt het belang van deze samenwerking: "We streven ernaar om de beste omgeving te bieden voor onze kinderen om te leren en te groeien. Door de krachten te bundelen met het Woonzorgcentrum Sint-Margaretha kunnen we mogelijkheden verkennen om de speelruimte van GBS De Zilverlinde uit te breiden. En ook het woonzorgcentrum doet heel belangrijk én goed werk voor onze inwoners.”  

Dirk Doucet, directeur woonzorgcentrum Sint-Margaretha, voegt toe: "Met onze werking in Holsbeek willen we een integraal onderdeel zijn van de lokale gemeenschap en bijdragen aan het welzijn van alle inwoners, ongeacht hun leeftijd. De nieuwbouw is noodzakelijk. Er komt geen uitbreiding van het aantal residentiële bewoners, maar door de strengere oppervlaktenormen moeten de kamers wel groter worden en hebben we meer ruimte nodig. Tevens gaan we het aanbod van wonen voor mensen met een grote zorgnood sterk differentiëren. Door te kiezen voor gedeeld ruimtegebruik kunnen we elkaar vooruit helpen. We zijn er ook van overtuigd dat de nabijheid van de school versterkend kan werken voor onze werking, en vice versa."  

Het project is wel nog niet voor meteen. Er moeten subsidies worden aangevraagd, zowel voor het gebouw van het woonzorgcentrum als voor de school. Bram Van Baelen: “De wachtlijst om subsidies voor een schoolgebouw te krijgen, is gemiddeld acht à tien jaar. Het zal dus nog een hele tijd duren tegen dat er een nieuwbouw staat. Tegelijkertijd willen we ook vooruitkijken en tijdig beginnen met plannen en daarvoor hadden we die intentieverklaring ook nodig.” 

 

Door Andreas de Prycker | Leuven Actueel

 

Note; Dirk Doucet zal in de Deelmee kennisweek titel 'de wijk als houvast' op maandag 13 november 2023 om 10.00 uur een Webinar geven, titel 'Zorgen voor morgen' - 'Hou de regie van je eigen leven in de hand'. Eind augustus in de Agenda op Deelmee. 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties