Artikel

Migranten opgeleid om gaten in Achterhoekse zorg te dichten

Koplopersinitiatief!

Profielfoto van Haci Sariaslan
5 juli 2023 | 1 minuut lezen

Kleurrijke Zorgverleners

Met ‘Kleurrijke zorgverleners’ leiden Markenheem en Azora samen met het Graafschap College migranten op om meer mensen de mogelijkheid te bieden om te werken in de Achterhoekse zorg. Initiatief Haci Sariaslan in samenwerking met Anja Stunnenberg en Mieke Zemmelink .

Azora en Markenheem willen tien Achterhoekers met een migratieachtergrond klaarstomen voor werk in de zorg. De zorgorganisaties kampen met een groeiend gebrek aan werknemers, wat reden is om actief personeel te werven in andere doelgroepen.

In samenwerking met het Graafschap College moet een tiental migranten worden opgeleid voor een baan in de zorg. Het mes snijdt daarbij volgens de zorgorganisaties aan twee kanten. “We kampen met een tekort aan zorgmedewerkers en dat probleem wordt in de komende jaren steeds groter”, meldt bestuurder Anja Stunnenberg van Markenheem. “Tegelijkertijd zien we dat er maar heel weinig mensen met een migratieachtergrond in de zorg werken. Door een heel gerichte opleiding en ondersteuning aan te bieden verwachten we meer mensen met een migratieachtergrond te kunnen aantrekken en behouden voor de zorg.”

De tien kandidaten worden nu gezocht. Na een kennismakingsgesprek kunnen ze na de zomer starten met een training die gericht is op omgang tussen verschillende culturen. Ook krijgen ze een dag per week les op het Graafschap College. Vanaf oktober kunnen ze dan twee dagen per week in de praktijk meedraaien bij Markenheem en Azora. Begin 2024 starten de migranten met een opleiding via een BBL-traject, waar ze één dag per week naar school gaan. Als ze dit goed afronden, krijgen ze een betaalde baan aangeboden.

Afkijken in Apeldoorn

Het project ‘Kleurrijke Zorgverleners’ gaat in ieder geval drie jaar lopen in de Achterhoek. Azora en Markenheem hebben het initiatief afgekeken in de gemeente Apeldoorn, waar zestig nieuwe zorgmedewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond een opleiding volgden. Dit initiatief werd in 2020 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgeroepen tot ‘Koplopersinitiatief’.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties