Artikel

Wat kan de zorg leren van de Efteling, maffiabazen, de Metaverse, topsport en McDonald's?

Parallellen tussen verschillende bedrijven en de zorg.

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
5 mei 2023 | 2 minuten lezen

Overeenkomsten

Digitale transformatie is van cruciaal belang voor bedrijven en organisaties die relevant willen blijven in de moderne wereld. Dat is in de zorg niet anders. Door technologische ontwikkelingen en digitalisering kan de zorg efficiënter en effectiever worden georganiseerd. Dit leidt tot betere cliëntervaringen, een hogere kwaliteit van zorg en kostenbesparingen voor zorgorganisaties. ICT & Health, het zorginnovatie kennisplatform, schreef een reeks artikelen over de parallellen tussen verschillende bedrijven en de zorg. In het e-magazine 'Leidinggeven aan digitale transformatie' lichten we er een paar uit.

Topsport 

In eerste instantie lijken er genoeg overeenkomsten te zijn tussen topsport en de zorg, bijvoorbeeld: presteren onder druk, een goede samenwerking en werken aan je gezondheid. Volgens oud-topsporters in de zorg zijn er echter ook genoeg verschillen en aspecten waar de zorg nog veel van kan leren.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder; Wat de zorg kan leren van topsport

Metaverse 

Heb je weleens van Metaverse gehoord? Waarschijnlijk wel. Maar wat betekent het ook alweer. Facebook, Microsoft, Apple en Google: zomaar wat namen die miljarden euro’s investeren in deze virtuele wereld. Dit biedt ook uitkomsten voor de zorg.

Wil je weten wat? Lees het hele artikel hierWat de zorg kan leren van de metaverse

De Efteling 

Er was eens… een hele innovatieve zorginstelling. Toegegeven: een bezoek aan De Efteling is een hele andere ervaring dan een gemiddelde dag in het verpleeghuis. Toch kan de zorg veel leren van de manier waarop het sprookjespark omgaat met innovatie. Zo betrekken ze de hele organisatie bij het innovatieproces en gebruiken ze design thinking om vraagstukken uit te werken.

Meer weten? Lees verderWat de zorg kan leren van de Efteling

McDonalds 

Bij McDonalds denk je waarschijnlijk aan vette hamburgers, milkshakes en happy meals, ofwel fastfood. Dit staat haaks op de gezondheidszorg. Maar toch kan de zorg veel leren van de efficiëntie, verduurzaming en de ‘just-do-it’ mentaliteit van de grootste fastfoodketen ter wereld. Wil je weten hoe, lees dan hier verder.

Wil je weten hoe, lees dan hier verder; Wat de zorg kan leren van McDonald's

De maffia 

Georganiseerde misdaad en de zorg, een bizarre vergelijking. Toch zijn er een aantal succesfactoren van de maffia die leerzaam zijn voor de zorg. Denk bijvoorbeeld aan duidelijke en kernachtige communicatie. De maffia kent immers geen managementtaal of jaarverslagen. De top van de organisatie biedt een duidelijk doel en kader voor de mensen die een taak uitvoeren, en vertrouwt erop dat zij het beste weten hoe ze dat moeten bereiken. Daar kunnen we van leren…

Lees hier verder; Wat de zorg kan leren van de maffia

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
1 reacties